Oudtshoorn er hovedstaden i Lille Karoo og ble grunnlagt i 1847. Den har en vakker beliggenhet, ved foten av Swartberg Mountains. Sentrum har en avslappet atmosfære, med restauranter, butikker og overnattingsmuligheter.
Oudtshoorn er nemlig kjent som verdens strutsehovedstad, og hjem til en rekke strutsefarmer.
Fjærproduksjonen nådde sitt høydepunkt rundt slutten av 1800-tallet og inn på 1900-tallet. De flotte fjærene utgjorde en del av enhver kvinnelig europeers festantrekk – og ikke minst hatt.
Rundt om i området vitner flotte bygninger og palasser om den økonomiske velstanden som rådet når fjærproduksjonen var på sitt beste.
I dag går det mer i skinn, kjøtt og turisme.
Besøk på en strutsefarm
Første stopp er Safari Ostrich Farm, som ligger seks kilometer utenfor Oudtshoorn.
De har spesialisert seg på avl og bevaring av strutser, og har mer enn 2500 dyr. Det er forresten den eneste gården hvor de guidede turene skjer med traktor.
Gården ble etablert i 1956 og drives i dag av fjerde generasjon strutsebønder.
Det er ganske så spennende å komme så tett på en skapning som slekter på arter som går helt tilbake til dinosaurenes tid.
Omvisingen begynner helt på starten av et strutseliv, i rugerommet. Et «spionkamera» viser hvordan eggene klekkes og en ny struts kommer til verden. Vi følger utviklingen av dette meget spesielle dyret gjennom hele oppveksten.
Deretter får vi se hvordan strutseegg utformes til flotte gjenstander og får se utallige strutsefjær i all verdens farger og pynt.
Fascinerende skapninger
På gården er det tre arter struts: zimbabwisk, kenyansk og sørafrikansk.
Strutsen er verdens største nålevende fugl og den er stedegen for Afrika.
De er utrolig søte, med lite hode, lang hals og en stor kropp med lange kraftige ben tilpasset løping. Når du ser dem er det vanskelig å tro at de kan komme opp i en toppfart på 74 kilometer i timen. Føttene har bare to tær hver, mens alle andre fugler har tre eller fire tær.
Neste stopp på den guidede turen er mer interaktiv.
Det er nemlig mating av struts som står på programmet. De vakre hodene er lynraskt nede i matfatet og om du ikke er kjapp nok, strekker de hodet mot bøtten besøkende henter maten fra. Her gjelder det å holde avstand, for de er raske og biter hardt.
Med alle fingrene fortsatt på plass, er det på tide å gå om bord i traktorvognene som skal kjøre oss rundt på eiendommen. Strutsene danser lett i innhegningene rundt om.
Vi er også heldig som får se emu, verdens nest største fugl).
Det bruses med fjærene
En av strutsene er på flørter’n og viser frem elegante dansesteg for hunnen, som for øvrig ikke er så interessert. Hun gjemmer hodet i den enorme fjærmanken og venter tålmodig til den håpefulle Casanova forsvinner.
Dermed ble myten om at strutsen begraver hodet i sanden blankt avvist av guiden. Hun forteller at hunnstrutsen skjuler hodet i den vakre fjærpryden i håp om at hannstrutsen ikke ser henne.
Fjærene hos hannene er for det meste svarte, og hvite ytterst på vingene og ved stjerten. To av «fingrene» på hver vinge har tydelige klør. Hunnene og unge hanner er gråbrune og hvite.
Etter endt tur har strutsen, som alltid har stått høyt på favorittlisten min, sneket seg enda dypere inn i hjertet. De er utrolig søte, og ikke minst fascinerende.
Gården har også en suvenirbutikk og restaurant. På menyen står naturligvis strutsefilet og stek. Sikkert helt unødvendig å fortelle at jeg stod over (men så er jeg jo vegetarianer og hadde en god unnskyldning til å takke nei).
Et moralsk dilemma
Lunsjen inntas på Buffelsdrift Game Lodge, hvor restauranten har utsikt mot et vannhull. Mens vi venter på maten, blir vi sittende å se på flodhestene som slapper av på land.
Buffelsdrift er hjem til tre elefanter, som alle ble foreldreløse etter at mødrene ble drept av krypskyttere. De hadde ikke overlevd om de ikke hadde blitt tatt vare på av personalet på reservatet. Det er heller ingen tvil om at vokterne deres virkelig bryr seg om dyrene.
For meg er det et moralsk dilemma når besøkende kan betale for å se mate dem, gå tur eller børste dem. Jeg er ikke fan av opplevelser som inkluderer kontakt med det som skal være ville dyr.
Elefantene har riktignok et stort område å rusler rundt på, og de har mye «fritid». Men det føles fortsatt feil.
Jeg gir beskjed til vokterne at jeg kan være med for å se elefantene, men elefantene skal selv velge om de vil komme til oss. Ingen lokkemidler, som mat eller annet, skal benyttes.
Da vi finner dem, er de majestetiske dyrene nede ved vannhullet og koser seg.
På elefantenes betingelser
De tre elefantene heter Jabari, Malaika og Bulelo, som for øvrig betyr Mektig, Tusen takk og Engel på swahili.
Alle tre kom fra Kruger nasjonalpark og er store personligheter. Jabari er den yngste hannen (og visstnok en skikkelig skøyer). Bulelo (hann) er den eldste og største av dem mens Malaika (hunn) er matriarken.
Det tar litt tid, men til slutt bestemmer disse utrolige skapningene at de vil hilse på. Rolig rusler de mot oss. Med tanke på at disse enorme dyrene veier mellom 3500 – 4500 kilo, er det ingen tvil om hvem som er sjefen.
Så står vi der da, med bare noen meter mellom oss. Jeg med bankende hjerte og i lykkerus over å være så nær disse fantastiske dyrene. Elefanter er min alle største favoritt, og er i lykkerus over å ha dem så nær. Jeg skulle selvfølgelig ønske at vi ikke møttes her, på denne måten, men heller ut på savannen hvor de hører hjemme.
Jeg er klar til å gå tilbake til lodgen og la elefantene få være alene da det uventede skjer.
Malaika tar plutselig noen skritt frem og legger snabelen rundt meg. Helt frivillig. Akkurat som hun gir meg en god klem. Nærkontakten, omfavnelsen og øyekontakten med denne fantastiske skapningen resulterer i tårer fra min side.
Selv vokterne er overrasket. En av dem forteller at elefantene er vant til å legge snabelen rundt besøkende, men da etter at de har fått frukt og på beskjed fra vokterne. Noe slikt som dette har han aldri sett før.
– Hun føler at du er glad i dem og ikke vil dem noe vondt, konstaterer han.
Smaken av olivenolje
Besøket i Oudtshoorn avsluttes på Surval Boutique Olive Estate.
Den lille farmen ligger ved Route 62, og tilbyr gammeldags sjarm i elegante omgivelser. Rekke på rekke med oliventrær, grønne gressplener og fargerike blomster ønsker oss velkommen.
I resepsjonen møter vi eieren Frikkie som tar imot oss med en gjestfrihet som er så typisk for Sør-Afrika. Han forteller at det lille boutiquehotellet, med 31 luksuriøse rom, utgjør Surval Village. Alle rommene er individuelt innredet, men et snev av Sør-Afrika og moderne fasiliteter.
I det lille smaksrommet er alt gjort klar for en utfyllende runde med ulike olivenoljer som produseres på gården. Det er satt frem brød samt ulike syltetøy, alt med oliven i naturligvis.
For meg er all olivenolje egentlig det samme. Den påstanden får Frikkie nærmest til å sette i halsen. Han ser mildt sagt sjokkert ut.
– Etter denne opplevelsen med meg har du garantert endring oppfatning, smiler han.
Sannheten om olivenolje
Den olivenglade sørafrikaneren setter i gang demonstrasjonen sin. Vi lytter, skåler, spiser og smaker på alt han serverer.
Tretti minutter senere har jeg funnet et syltetøy som smaker utmerket og spist opp alt brødet hans. Jeg har lært masse og lover at jeg kommer til å være meget nøye neste gang jeg kjøper olivenolje.
Frikkie smiler bredt. Oppdraget hans er utført. Han har lært den norske turisten sannheten (og hemmeligheten) om olivenolje.
Mettet på opplevelser og brød med oliven, returnerer vi til George. Jeg har stått på et strutseegg, fått en klem av en elefant og lært viktigheten av å velge rett olivenolje.
Så gjenstår det bare å se om jeg husker leksjonen fra Frikkie neste gang jeg er i butikken…
VERDT Å VITE
- Oudtshoorn er hovedstad i Lille Karoo (Klein Karoo), og ligger i Western Cape.
- Klimaet er tørt og solrikt, med halvørkenaktig landskap.
- Fra kysten og Garden Route er det enklest å kjøre fra George og over Outeniqua- eller Montagu-passene til Holgate, og derfra videre til Oudtshoorn.
- Avstanden fra George er rundt 60 kilometer.
- Foruten strutsefarmer og olivensmaking, er Oudtshoorn kjent for dryppsteinshulene Cango Caves.
- Det er tre store strutsefarmer, og jeg besøkte Safari Ostrich Farm. Heldigvis er det forbudt å ri på struts. Besøket inkluderer en guidet omvisning hvor du kan se verdens største fugl.
- Elefantene Jabari, Malaika og Bulelo traff jeg på Buffelsdrift Game Lodge.
- Olivenoljesmaking ble gjennomført på Surval Boutique Olive Estate. Her er det også flotte overnattingsmuligheter.
- Det er fint mulig å besøke Oudtshoorn, med besøk på strutsefarm, Cango Caves og olivensmaking, på en dag om du kjører fra George.
Mer inspirasjon til Sør-Afrika:
En guide til Addo Elephant nasjonalpark
Gå ikke glipp av geitetårnet i Paarl
(H)valfart fra Port Elizabeth
Safari i Krüger nasjonalpark
Pingvinene på Boulders Beach