Nærkontakt med hvithaien

Tåken ligger som en hvit duk over Cape Towns landemerke Table Mountain og solen har enda ikke stått opp. Ikke jeg heller for så vidt. Urviserne står på 04:30, og det er på tide å begi seg mot Gansbaai, to timers kjøretur fra Cape Town.

Dagens oppdrag: Å stå ansikt til ansikt med havets skrekk – den fryktinngytende hvithaien.

Den fryktinngytende hvithaien
Foto: Marine Dynamics

Jeg frykter ikke hvithaien

I Gansbaai er det en kort briefing om dagens program før vi går om bord i båten.

Etter at filmen Haisommer hadde premiere i 1975, holdt frykten for å møte haier folk vekk fra vannet i en lengre periode.

Slik er det ikke i Gansbaai, for folk her sier at haien kan ikke ta deg… 

Helt ærlig så er det ikke haien som skremmer meg. Det er sjøsyke! Jeg blir uvel ved den minste bølgekam. Havet ser faktisk mer fryktinngytende ut enn en hvithai på fem meter med kjeften på vid åpen.

Guiden Jack flirer av meg, og garanterer at jeg ikke er den første som uttrykker den problemstillingen. Han forsikrer meg om at det er bare å la mageinnholdet velte over kanten om behovet melder seg.

Båten tøffer ut fra Gansbaai. Solen steker og sjøspruten slår opp foran båten. Det sitrer i kroppen og spenningen stiger. Ankret droppes og jeg kler på meg våtdrakten.

Agnet, som består av en diger tunfisk, slenges ut, og så er det bare å vente. Det er dette som tærer på en stakkars sjøsyk kropp. Den konstante rullingen av båten. Jeg føler meg like hvit i ansiktet som skumtoppene på havet, og magen ruller ikke akkurat i takt med båten. Den lever sitt eget liv.

Sjøsyk som bare det

En tålmodighetsprøve

Så sitter vi her da, guiden og de seks deltagerne (jeg ikke er den eneste som er blek rundt nebbet).

Vi venter. Venter og venter. Vi venter på at magen skal stabiliseres. På at monsteret skal dukke opp.

Jack blir plutselig ivrig og peker ned i havet. En stor skygge nærmer seg. Så en til. Deretter enda en.

De sirkler rundt båten som svarte skygger i grålysningen. Fra båtstripen virker disse skapningene enorme. Elegant beveger de seg rundt båten og gnafser etter tunfisken. Det første agnet forsvinner som ingenting. Akkurat som det var en liten sild som var kastet ut. Det indiske paret som er med oss blir enda blekere. Konen ser faktisk ut som et laken der hun sitter, og øynene er omtrent like store som bøyene på båten.

– Haiene er større enn jeg trodde. Aldri i livet om jeg går i vannet med dem, sier hun lavt.

Hvithaien kommer

Ja(w) fantastisk

Buret senkes. Jeg justerer masken og klatrer over rekken. Ned i buret. Eventyret kan begynne. Med et fast grep i jernstangen ruller jeg i takt med det kraftig bølgende havet mens jeg venter på at The Great White skal nærme seg.

At de kommer er ganske så sikkert. De sirkulerer og viser seg frem nede i dypet under buret. Svarte skygger som glir elegant gjennom det grønnaktige vannet.

At hvithaien er fryktet er én ting. Men den er også meget fascinerende. Jeg kan ikke hjelpe og tenke at den er jammen meg en vakker skapning. Øverst på matkjeden i havet – og ikke uten grunn.

Tunfiskhode nummer to kastes ut. Det vipper litt frem og tilbake, bare noen meter unna buret. Jeg må opp å puste litt. Trekker pusten dypt inn igjen før jeg dukker ned under havoverflaten igjen.

Venter… venter…

Så plutselig er den der!

Jeg stirrer rett inn i de svarte øynene til en hvithai. Hånden, som tviholder rundt stålgitteret, er bare noen centimeter unna den kraftfulle halen.

Ja(w) fantastisk

For en skapning!

Haien tar fart. Tunfiskhodet slites i stykker som ingenting. Det er ganske mange, for ikke å snakke om store, tenner som river i byttet. Tennene kan nemlig bli syv centimeter lange, og hvithaien har opptil syv rader med nesten Colgate-smil. Hvithaien kan skifte ut så mye som 40 000 tenner i løpet av sitt liv, så den er ikke redd for å kvitte seg med noen underveis. Jeg er meget fornøyd med at det ikke var armen min han gikk løs på.

Borte vekk.

Haien har takket for seg, og møtet er over like raskt som det startet.

Gratulerer: Jeg har akkurat stått ansikt til ansikt med et av verdens mest fryktede skapninger – og overlevd!

Med et stort smil om munnen sitter vi på dekk og prater om opplevelsen. Adrenalinet pumper fortsatt.

Nå kan jeg reise hjem og fortelle om det fantastiske møtet med hvithaien – som ikke er så tøff som man skal ha det til (sett fra innsiden av et stålbur). Glemt er sjøsyke og ubehag under selve båtturen. Solen skinner, magen har roet seg og haien spiste oss ikke.

Livet er ja(w) fantastisk!

Dykking med hvithai i Gansbaai

Verdt å vite:

  • Dykking med hvithai foregår i Gansbaai, et av verdens rikeste farvann med hvithai, rundt 175 kilometer øst for Cape Town, Sør-Afrika.
  • Opplevelsen foregår i stålbur, som senkes ned i vannet. Agn kastes ut rundt båten for å lokke til seg haien. Du trenger ikke dykkererfaring for å være med på moroa. Alt du trenger er en god dose mot og ønske om nærkontakt med disse fascinerende skapningene.
  • Beste tid for dykking med hvithai er perioden mai til september.

Nærkontakt med hvithaien

Mer inspirasjon til Sør-Afrika: 
Pingvinene på Boulders Beach
Elefantastisk i Addo
Symfoni med selene på Duiker Island
(H)valfart fra Port Elizabeth
Safari i Krüger nasjonalpark

Follow:
Del

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.