8 grunner til å forelske deg i Orknøyene

Enkelte steder forelsker du deg i med en gang. Orknøyene er et slikt sted.

Her venter en flere tusen år lang historie på å bli oppdaget. Besøkende føler at de reiser tilbake i tid, og at tidsreising faktisk er mulig. Når du utforsker øya, er du omgitt av den rike fortiden, som har gjort Orknøyene til det den er i dag.

Så er det naturen. Øyene lever – og både lyder, syn og opplevelser gir deg glede. Lytt til lyden av tusenvis av fugler, studer selene mens de leker i havet og la deg sjarmere halvt i hjel av de bedårende lundefuglene.

Dette er et paradis for de som er glad i å være ute i naturen. For de som ønsker å sykle eller gå tur – eller vil se øyene fra havet.

Orknøyene er også et sted hvor kultur og arv åpner armene og inviterer deg til å bli med inn. Det kan være alt fra festivaler til museum, gjennom musikk eller på en lokal pub.

Det er så uendelige mange grunner til å forelske seg i Orknøyene.

Her er åtte av dem:

Noen nysgjerrige sauer ønsker oss velkommen

1. En 5000 år gammel historie

Orknøyene har fire severdigheter som er anerkjent av UNESCO – og av en meget god grunn!

Disse arkeologiske skattene er Skara Brae, Ring of Brodgar, Standing Stones of Stenness og Maeshowe Chambered Tomb. Sammen utgjør de hjertet og sjelen av de neolittiske Orknøyene.

Skara Brae, en neolittisk landsby ble forlatt for fem tusen år siden da den ble fullstendig begravd av en sandstorm. Den anses som den best bevarte neolittiske bosetningen i vestlige Europa.

Besøkende reiser fem tusen år tilbake i tid, og utforsker bosetningen som ble avdekket av en storm i 1850. La deg imponere av de gamle husene, som har både senger og sitteplasser i stein. Det er også bygd en replika som gir besøkende en full forståelse av interiøret i et forhistorisk hus.

Start besøket på Informasjonssenteret. Utstillingen viser gjenstander som ble funnet under de arkeologiske utgravningene på 1970-tallet.

Skara Brae ligger vakkert til ved den hvite stranden ved Bay of Skaill.

The Ring of Brodgar vil sette fantasien i sving! Denne trollbindende steinsirkelen er en arkeologisk skatt, og Orknøyenes mest populære attraksjon. Den er enda mer fantastisk ved solnedgang.

Steinsirkelen ble bygd mellom år 2500-2000 f.Kr. og dekker et område på nesten 8500 kvadratmeter. Det gjør den til den tredje største steinsirkelen på de britiske øyer.

27 av de opprinnelige 60 steinene står den dag i dag.

Noen sier at det var en religiøs plass og et sted for hellige ritualer. Andre hevder at steinsirkelen ble bygd for astrologisk observasjon av jevndøgn og solverv. Ingen vet den egentlige grunnen. Det er som er helt sikker er at det er en mystisk aura over stedet, som tilføyer enda mer spenning til besøket.

Orknøyene har fire severdigheter som er anerkjent av UNESCO

Når du besøker Standing Stones of Stennes, står du mest sannsynlig ved den eldste steinsirkelen på de britiske øyene.

Opprinnelig bestod sirkelen av 12 steiner, noen opptil seks meter høye. I dag er det kun fire steiner som står igjen.

Maeshowe Chambered Tomb representerer det beste av neolittisk bygging.

Du har nå ankommet en av de flotteste gravkamrene i hele Europa.

En lav og smal inngangspassasje tar deg inn i gravkammeret. Det er tilpasset slik at solnedgangen lyser opp innsiden av kammeret om vinteren.

Standing Stones of Stennes og Maeshowe Chambered Tomb

2. De altfor søte lundefuglene

Du må absolutt gå lundefugltitting mens du er på Orknøyene!

Disse bedårende skapningene er også kjent som «sjøpapegøye» (på grunn av det fargerike nebbet), og noen ganger «havets klovner».

De er rundt 30 cm høye, og er et magisk syn når du befinner deg i øyriket.

Lundefuglens nebb endrer farge i løpet av året. Det flate, vertikale og kraftige nebbet er grått om vinteren, men blomstrer med en fargerik oransje, blå og gul fargetone i hekkesesongen om våren.

Disse sjarmerende fuglene er blant Orknøyenes største favoritter –  både blant fastboende og besøkende.

Les mer: De beste stedene å se lundefuglene på Orknøyene

De altfor søte lundefuglene

3. Vikingene kommer!

Når du utforsker Orknøyene vil du legge merke til at mange av stedsnavnene har skandinavisk opphav. Kombinert med en rekke arkeologiske steder, får du en følelse av å befinne deg i Viking-tiden.

Ikke bli overrasket om noen av lokalbefolkningen forteller at deres forfedre kom fra Norge på 800-tallet.

Orknøyene var en del av det skandinaviske kongeriket frem til 1468. Danskekongen Christian I var i pengenød, og da hans datter Margaret i 1468 ble forlovet med Jakob III av Skottland, ble han nødt til å pantsette Orknøyene og Shetland som betaling av medgift.

Ettersom pantet aldri ble løst ut, har øyene siden tilhørt Skottland.

Orkneyinga Saga Trail et utmerket valg om du ønsker å følge i vikingens fotspor. Langs ruten er det en rekke informasjonsskilt, merket med viktige hendelser og steder fra vikingtiden.

Du kan lese mer om vikingtiden i Orknøyingenes Saga, skrevet omkring år 1200 av en ukjent islandsk forfatter.

Andre vikingrelaterte steder inkluderer St. Magnus Kirk, Brough of Birsay, Maershowe Chambered Tomb (med norrøn graffiti) og øya Egilsay (hvor Saint Magnus led martyrdøden).

Du kan lese mer om vikingtiden i Orknøyingenes Saga,

4. Hoy – den nest største øya

Hoy fikk navnet «høy øy» av vikingene – og lever opp til navnet sitt! Dette er et magisk sted, som stikker dramatisk opp av havet.

Du kan forvente en unik og fantastisk opplevelse fra det øyeblikk du setter dine bein på øya.

Hoy har et utrolig landskap – som bare venter på å bli utforsket. Jeg både syklet og gikk til fots på Hoy, og angrer ikke på noen av disse valgene!

Landskapet på Hoy er scenisk, med et rikt dyreliv, som inkluderer både fugler og mange, mange sauer.

Ward Hill er Orknøyenes høyeste, med sine 457 meter. Du kan også beundre St. John’s Head, den høyeste vertikale klippen i Storbritannia – 346 meter.

Øyas største attraksjon er Old Man of Hoy, en sandsteinstabel (137 meter) som stikker opp av havet. Tårnet er et mekka for klatrere, og ble besteget for første gang i 1966.

Du kommer til Old Man of Hoy ved å følge stien (til fots) fra Rackwill. Dette er også et sted du ikke vil gå glipp av.

Utforsk Hoy - den nest største øya

Et annet unikt sted er den forhistoriske Dwarfie Stane, en megalittisk kammergrav skåret ut i en blokk av sandstein. Det sies at dette er det eneste av sitt slag i Storbritannia.

Dwarfie Stane ligger i et område med torvmark og kan visstnok dateres tilbake til år 3500 f.Kr. Den er åtte meter lang og har en trang åpning som leder inn til et lite kammer med to sengelignende plasser. Du skjønner hvorfor stedet har fått navnet sitt når du legger deg ned på dem.

Stedet er svøpt i en aura av mystikk. Ekstra spennende er det at Dwarfie Stane ikke har blitt utforsket av arkeologer. Kammeret er heller ikke nevnt i noen tekster. Graven var forseglet med en stor sandstensplate, som ble funnet ved siden av inngangen på 1600-tallet.

Her får fantasien virkelig fritt spillerom!

Dwarfie Stane, en megalittisk kammergrav

5. Stromness – en by formet av havet

Vel, å kalle Stromness en by er kanskje en overdrivelse. Den er mer som et sentrum. Men den er så sjarmerende og søt som det kan få blitt.

Når du rusler gjennom nettverket av brosteinsbelagte, trange gater, med steinhus, er det som å gå tilbake i tid. Rundt om i byen er det satt opp blå plaketter, som forteller om bygningen og byens historie.

Til tross for størrelsen (eller mangelen på den), har Stromness en livlig atmosfære – med en rekke restauranter, puber, butikker og kunstgallerier.

Stromness Museum er et interessant sted hvor du kan lære mer om Stromness.

Byen våkner virkelig til live under Orkney Folk Festival (mai), Orkney Blues Festival og Stromness Shopping Week.

Med en befolkning på rundt 2000 mennesker, har Stromness langt mer å by på en du skulle tro. Den er også et perfekt utgangspunkt når du skal utforske andre steder på Orknøyene.

Herlige lille Stromness

6. St. Magnus Cathedral

Velkommen til Orknøyenes mest ikoniske bygning – St. Magnus Cathedral.

Katedralen er lett å få øye på, da den er bygd i rød sandstein og dominerer bybildet.

St. Magnus Cathedral ble påbegynt i 1137 og det tok rundt 300 år å fullføre den.

Denne imponerende bygningen er dedikert til Magnus Erlendsson, Jarl av Orknøyene. Han delte jarldommen med sin fetter, Haakon Paulsson. Sjalusi og grådighet mellom dem vokste seg stadig sterkere, og endte med at Magnus led martyrdøden i 1115 på øya Egilsay.

Katedralen ble bygd av Magnus sin nevø, Ragnvald.

Relikviene etter Magnus den hellige er plassert i et skrin ved alteret.

I nesten 900 år var katedralen det spirituelle hjerte på Orknøyene. I dag er den et sted for tilbedelse, konserter, utstillinger og det mektigste minnesmerke over Orknøyenes norske periode.

St. Magnus Cathedral er den best bevarte bygningen fra middelalderen i Skottland.

St. Magnus Cathedral er Orknøyenes mest ikoniske bygning

7. Et fantastisk dyre- og fugleliv

Orknøyene er et mekka for dyreentusiaster – det er ikke noe bedre sted å oppleve fugle- og dyreliv på den britiske øyer.

De ruvende klippene som stuper ned i havet er hjem til en overflod av fugler: Lundefugler, krykkjer, suler og måker.

Et besøk til lyng- og våtmarksområdene tar deg med til et paradis med niper, myrhauk og andre rovfugler.

Når du begir deg ut på sjøen (eller rusler langs strandlinjen), er det stor sjanse for å se delfiner, seler og hval.

En spasertur langs stranden byr på møter med krabber og sjøstjerner.

Om du er en tilhenger av dyr, vil du ikke gå glipp av Orkney Nature Festival, som ble lansert i 2013. Festivalen gir deg mulighet til å feire, nyte og bli inspirert av Orknøyenes dyreliv.
Du kan bli med på workshops innen fotografering og båtturer med natur og dyr som tema.

Det er ingen grunn til ikke å go wild på Orknøyene!

Orknøyene er et mekka for dyreentusiaster

8. Kirkwall – en hovedstad med vikingånd

Dette er en by med et historisk senter – og masse karakterer, sjarm og vikingånd.

Kirkwalls navn kommer fra det norrøne ordet “Kirkjuvagr”, som betyr «kirkeviak».

I 1486 ga kong Jakob III av Skottland Kirkwall status som en kongelig burgh.

Besøkende opplever Kirkwall som en kosmopolitisk by, selv om den ikke er så stor.

Restauranter, kafeer, puber og butikker som selger stort sett det meste preger den koselige hovedgaten.

Det er også et godt utvalg av hoteller, i flere prisklasser.

Steder som er verdt å få med seg inkluderer St. Magnus Cathedral, Orkney Wireless Museum, havnen, Earl’s Palace og Orkney Distillery.

Kirkwall - en hovedstad med vikingånd

Mer inspirasjon til Orknøyene: 
Fantastiske Orknøyene på sykkel

Follow:
Del

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.