Fantastiske Orknøyene på sykkel

Orknøyene er et flott reisemål for alle som ønsker å komme i nærkontakt med storslått og vill natur. Øyriket er også hjem til Europas største konsentrasjon av fortidsminner.

Orknøyene er forblåste, og klimaet er hardført – det er naturen som styrer her på øygruppen nord for Skottland.

Disse magiske øyene tiltrekker seg turister i hopetall. På de til sammen 70 øyene og holmene, hvorav bare rundt 20 er bebodd, kan du vandre rundt i uberørt natur. Du kan studere et myldrende fugleliv og fortape deg i øyenes spennende forhistorie.

Herlige lille Stromness

Herlige, lille Stromness

En gråtrist morgen lander vi på den lille flyplassen i Kirkwall, som ligger på det som kalles Mainland. Herfra er det lokalbuss til den eneste andre byen Stromness, hjem til rundt 2000 innbyggere. Det er ikke akkurat snakk om det store antallet.

Byen ligger koselig til ved sjøen og tempoet er meget behagelig. Kan virkelig ikke forestille meg at noen her lider av høy stressfaktor. Selv om byen offisielt ble grunnlagt i 1620, var stedet flittig brukt som havn av nordmenn allerede på 1100-tallet. Vikingene ankom og kalte stedet «Hamnavoe».

Utover på 1800-tallet opplevde Stromness det rene sildeeventyret, og frem til begynnelsen av 1900-tallet hadde byen en blomstrende seilskutetrafikk til Nord-Amerika og Canada.

Vi skal følge i våre forfedres fotspor – fra sykkelsetet.

Stromness - en by formet av havet

Tråkker oss til Skara Brae

Vi har leid rom på et trivelig lite Bed & Breakfast midt i byen hvor vi ønskes varmt velkommen.
Eieren forklarer veien til Orkney Cycle Hire hvor vi skal hente syklene.

En rask titt på kartet for å se hvor vi skal, er sykkeleventyret på Orknøyene i gang.

Vi legger Stroemness bak oss og tråkker av sted langs landeveien mot Skara Brae, også kjent som Skandinavias Pompeii.

Stedet er ett av de mest fascinerende i det nordvestlige Europa med tanke på fortidsminner. Den gamle steinalderlandsbyen ble anlagt før pyramidene i Egypt, hadde omtrent femti innbyggere og lå urørt i nesten 5000 år før den dukket frem fra sanden under en kraftig storm i 1850.

I dag gir den et enestående innblikk i steinalderfolkets hverdag. De to forsenkede husene med ett stort rom fremstår som fullt møblerte, med stoler, alkovesenger, innebygde skap og små toaletter med avløp – alt sammen utført i stein.

Du kan også besøke herregården Skaill House, som i sin tid tilhørte William Graham Watt, mannen som oppdaget Skara Brae i 1850.

Skara Brae, også kjent som Skandinavias Pompeii

Steinsirkelen Ring of Brodgar

De mørke skyene som hang så faretruende over oss har trukket seg tilbake. En blå himmel åpenbarer seg når vi hopper på syklene og begir oss videre på eventyret. Omgivelsene er helt annerledes enn hva vi har forestilt oss. I dag er det lite som minner om det forblåste landskapet og hardføre klimaet alle forbinder med Orknøyene.

Vi passerer grønne enger med kuer og sauer, blå innsjøer og fargerike blomsterenger. Fuglene flakser over hodene våre og vi er alene på landeveien. Ingen grunn til å bekymre seg for biltrafikk.

Nå akter vi å fortape oss dypere i fortiden. Øyriket har vært bebodd i 6000 år og det er over tusen oldtidsminner fordelt på de 70 øyene som utgjør Orknøyene.

Steinsirkelen Ring of Brodgar er neste stopp. Vi setter fra oss syklene og rusler opp til de store steinene.

Sirkelen er 104 meter i diameter, den tredje største på de britiske øyer.

Opprinnelig var det 60 monolitter, men kun 20 står igjen i dag. Det 4000 år gamle monumentet antas å ha tjent både astronomiske og rituelle formål.

Det hviler en mystisk og utenomjordisk stemning over Ring of Brodgar, som hensetter deg tilbake i tid.

Steinsirkelen Ring of Brodgar er den tredje største på de britiske øyer

Den magiske skogen

Lokalbefolkningen på Orknøyene er imøtekommende og gjestfrie. Vi kommer i snakk med en dame som synes det er artig at vi valgte sykkelferie på Orknøyene fremfor badeferie.

Hun anbefaler at vi tar turen innom et flott lite skogsområde som de lokale kaller «Magic Forest».

Fuglekvitring i trærne, som kaster store skygger på de åpne stedene, fargerike blomster og en liten elv som sakte bukter seg mellom trærne skaper en eventyraktig stemning. Vi forstår godt hvordan og hvorfor skogen har fått navnet sitt. Vi forventer (nesten) å få se et lite pepperkakehus, syv dverger eller Rødhette på vei hjem til bestemor.

Ved bekken sitter en liten frosk og kvekker iherdig. Vi lurer på hvem som skal få æren av å forvandle ham tilbake til en pris. Stemningen i den magiske skogen har påvirket oss litt for mye. Frosken forblir ukysset, og vi finner veien tilbake til syklene.

Den magiske skogen utenfor Stromness

Gravkammeret Maes Howe

Skumringen har ankommet Orknøyene og det er på tide med et siste stopp. Maes Howe byr på en spesiell opplevelse når lyset skinner inn gjennom den trange inngangen og inn i selve gravkammeret.

Den store haugen foran oss skjuler en grav fra omkring 2700 f.Kr. og regnes for å være Vest-Europas best bevarte steinaldergravhaug. Komplekset, som antas å være oppført for Orknøyenes gamle regentfamilie, er 40 meter i diameter og 8 meter høy. På midten av 1100-tallet plyndret norske vikinger gravkammeret og forsynte veggene med datidens graffiti i form av runeinskripsjoner som «Ingaborg er den vakreste av kvinner».

Godt fornøyd med sykkelturen tilbake til fortiden, ømme på steder vi ikke skal nevne (sykkelsetene er ikke så behagelige) og med rumlende mager, returnerer vi til Stromness.

Middagen inntas på en koselig liten pub. Språket vårt fatter interesse ved nabobordet og snart går praten livlig; om vikinger og livet på Orknøyene.

Gravkammeret Maes Howe

Ship O’Hoy

Tidlig opp – vi er jo tross alt på ferie. En velsmakende frokost servert på kjøkkenet av Maureen før vi sykler ned til bryggen.

Ferjen som skal ta oss over til øya Hoy er i rute og vi lemper syklene om bord. Det er spådd regn i dag, så vi er kledd godt. Regntøy og superundertøy er vist en daglig del av hverdagen her på øyene.

Fiskebåter passerer oss med store flokker sjøfugler på slep. Når vi nærmer oss land kan vi beundre noen lekne seler som koser seg i vannet.

Hoy er den nest største i øygruppen (143 kvadratkilometer) og har det mest varierte landskapet av alle. Den har fått navn fra det gamle norrøne ordet haey som betyr «høy øy».

Værgudene har spilt oss et puss – solen steker! Plagg etter plagg forsvinner underveis, og svetten renner der vi tråkker oppover bakkene.

Ikke en bil er å se før vi ankommer parkeringsplassen hvor stien til Old Man of Hoy starter.

Noen nysgjerrige sauer ønsker oss velkommen

Old Man of Hoy

Noen nysgjerrige sauer ønsker oss velkommen og følger oss lett på foten mens vi trasker av sted. Stien følger kysten av øya og den er forholdsvis lett å gå. Klippekanten er hjem til tusenvis av stormfugler, og i de mange redene sitter fuglemor og varmer eggene sine mens pappa henter mat.

Endelig fremme hos «den gamle mannen», en 137 meter høy staur av rød sandstein som strekker seg ensomt mot himmelen.

Sykkelturen tilbake inkluderer et stopp ved Dwarfie Stane, en megalittisk kammergrav hugget ut av en enormt stor blokk av gammel rød sandstein. Den er datert tilbake til rundt 3000 f.Kr. og er unik i Nord-Europa.

Vel fremme ved fergeleiet får vi en liten overraskelse da fergen som vi planla å ta tilbake til Stromness, er innstilt. Det betyr tre timers venting i det lille lokalet – på harde trebenker. Endelig dukker den opp og vi laster syklene om bord.

Old Man of Hoy er en 137 meter høy staur av rød sandstein

Den lille, søte hovedstaden

Vi tar farvel med vårt trivelig vertskap i Stromness og tar bussen til Kirkwall, hovedstaden på Orknøyene.

Kirkwall er en sjarmerende liten by, med rundt 7000 innbyggere. Sentrum er behagelig og trivelig, med små butikker, restauranter og kafeer som disker opp med de lekreste bakevarer. Et lite sjarmerende bakeri i et av smugene lokker med boller på størrelse med en middagstallerken. Fylt med vaniljekrem og melis på toppen, som skyldes ned med en kopp kakao.

Vikingene hersket i sin tid i Kirkwall og i hjertet av den lille, søte byen ligger St. Magnus-katedralen, som kan ses på lang avstand. Katedralen fikk sitt navn etter den hellige Magnus, jarl av Orknøyene fra 1108 til 1117. Han led senere martyrdøden, og kirken rommer hans jordiske levninger. Katedralen ble bygd i 1137 av Ragnvald-Kali, nevøen til Magnus.

Arkitekturen er meget fascinerende og en herlig blanding av nordvestlig europeisk romansk stil og tidlige gotiske stilarter. Vi er de eneste besøkende og skrittene gir gjenklang i det store kirkerommet. Lyset skinner vakkert gjennom de fargerike og imponerende vinduene, som viser våre forgjengere i stolt positur. Stemningen er nærmest ærbødig, og det er så vidt vi tør snakke i frykt for å ødelegge settingen.

Mens vi står og ser på de firkantede søylene hvor levningene til Magnus og Ragnvald befinner seg, får vi besøk av en eldre mann. Han er medlem i Venneforeningen til katedralen. Naturligvis kommer spørsmålet om hvor vi kommer fra, og han smiler varmt da han hører vi er fra Norge. Gjestfri som han er, tar han oss med på en liten guidet omvisning og forteller om historien og restaureringsarbeidet som har pågått.

Vi rekker en rask snartur innom ruinene av The Earl’s Palace og flotte Orkney Museum før vi tar bussen til flyplassen.

Orknøyene er for alltid godt forent med norsk historie, og akkurat som våre vikingforfedre har satt varige spor etter seg, har øyene fått en plass i våre hjerter.

St. Magnus-katedralen i Kirkwall

Verdt å vite:

Reisen hit
Du kan fly til Kirkwall fra Aberdeen, Glasgow, Edinburgh, Inverness og Shetland.
Fra fastlandet er det fergeforbindelser til Stromness og Burwick.

Overnatting
I Stromness er det en rekke B&B å velge mellom. Frokost er inkludert.
The Kirkwall Hotel ligger midt i byen, og byr på god service og frokost.

Transport
Fra flyplassen i Kirkwall tar du lokalbuss til/fra Stromness. Fungerer utmerket.
Fra Stromness til Hoy er det daglige fergeavganger daglig. Sjekk reisetider og planlegg turen nøye.

Orknøyene er et flott reisemål

Opplevelser:

  • Stromness – en koselig liten by som egner seg som utgangspunkt for sykkelturer til severdighetene i området.
  • Skara Brae – Storbritannias Pompeii, og en av de mest fascinerende fortidsminnene i det nordvestlige Europa. Du også besøke herregården Skaill House, som tilhørte mannen som oppdaget Skara Brae.
  • Brough of Birsay – en liten øy med domkirke og langhus fra vikingtiden. Pass på tidevannet og sjekk tidene med de lokale.
  • Broch of Gurness – et av Orknøyenes best bevarte steintårn.
  • Birsay Moors Reserve – et stort fuglereservat med gode sjanser for å se tårnfalk og myrhauk.
  • Meas Howe – regnes for å være Vest-Europas best bevarte steinaldergravhaug. Et besøk i solnedgangen er å anbefale. Det er kun guidet tur som gjelder.
  • Standing Stones of Sterness – opprinnelige 12 loddrette steiner, men kun fire er bevart.
  • Ring of Brodgar – en steinsirkel bestående av 60 monolitter, hvorav omkring 20 er bevart.
  • Hoy – en liten øy med flotte sykkel- og turmuligheter. Øyas største attraksjon er The Old Man, en 137 meter høy staur av rød sandstein. Fergeavganger daglig fra Stromness.
  • Kirkwall – Orkneyøyenes hovedstad med restauranter, butikker og museer.
  • St. Magnus Cathedral – det mektigste minnesmerket fra nordmenns tid på Orknøyene. Domkirken dominerer sentrum av Kirkwall.
  • Bishop’s Palace – bygd på midten av 1100-tallet. Her ligger også Earl’s Palace, Skottlands fineste renessansebygning.
  • Orkney Museum – skildrer livet på Orknøyene.

Orkøyene er perfekt å utforske med sykkel

Mer inspirasjon til Orknøyene: 
8 grunner til å forelske deg i Orknøyene
De beste stedene å se lundefuglene på Orknøyene

Follow:
Del

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.