På Dovrefjell lever et forhistorisk dyr, som for tusener av år siden beitet side om side med mammuten. Den tåler snø og kulde og står av vinterstormene på fjellet.
Korte og kraftige ben, en kort og tykk hals. Et smalt og høyt hode. Brede horn, hvor basisen er flate plater som dekker nesten hele pannen. Selve hornet henger ned på langs siden av hodet, svinger så ut til siden og oppover igjen ut mot spissen.
Den lange pelsen soper ofte ned i bakken. Mørkebrun farge dekker den opptil 2,5 meter store kroppen, som svinser med en syv centimeter lang hale. Høyden er på rundt 165 cm og vekten er mellom 340-450 kg.
Det imponerende og vakre dyret det er snakk, er moskusen.
Moskussafari på Dovrefjell
Opplev moskusen i sitt rette element – og få et minne for livet.
Dovrefjell nasjonalpark er det eneste stedet i Norge, og et av få steder i verden, hvor det bor moskus.
Du kan naturligvis ta turen opp i det vakre landskapet og jakte på moskusen på egen hånd. Den den måten å se dette urdyret på, er på en organisert moskussafari med en erfaren guide. I tillegg til å se moskus i sitt rette element, får du oppleve fantastisk natur.
Moskusen er nemlig flink til å blende inn i omgivelsene. Det du tror er en stor brun stein, rører plutselig på seg og da først forstår du at det er en moskus.
På en organisert tur får du hjelp av dyktige guider til å se dette store og vakre dyret. Guidene vet nemlig hvor moskusene befinner seg, nesten til enhver tid. De sørger også for at sikkerheten er ivaretatt, som er godt for både deg og moskusen.
Det er nærmest moskusgaranti på disse turene.
Bestill turen gjennom en leverandør som er godkjent av Dovrefjellet nasjonalpark til å drive slik virksomhet. Du finner en liste over godkjente aktører her.
Når kan du dra på moskussafari?
Det gjennomføres organiserte moskussafarier hver dag i perioden juni til september. Enkelte operatører tilbyr også moskussafari om vinteren.
Hjerkinn Fjellstue tilbyr, som de eneste i verden, også moskussafari på hest. Moskussafari på hesteryggen skjer torsdag og lørdag. Turen er ikke for nybegynnere.
Turene varer mellom 3 til 7 timer. Du må belage deg på å gå 7 til 15 km. Tid og lengde avhenger av hvor moskusen er.
Hvem kan delta på moskussafari?
Moskussafari passer for alle som er i normal fysisk form.
Har du med deg barn på turen, må de være vant til å gå i fjellet. Aldersgrensen for barn er 7 år.
Sikkerhet
Moskusen kan løpe opp mot 60 km/t. Det kan ikke du. Med en vekt på opptil 450 kilo, er det et lite tog som kommer stormende mot deg dersom du kommer for tett på.
Derfor er det en sikkerhetsavstand på 200 meter. Det er viktig at du lytter, respekterer og overholder reglene som guidene informerer om. De er der for din – og moskusen – sin sikkerhet.
På jakt etter urdyret
Vi har bestilt moskussafari hos Hjerkinn Fjellstue. Ved ankomst får vi en kort introduksjon og innføring i regler og sikkerhet.
Myggen skal visst bite godt fra seg på fjellet, så det smøres godt på med middel for å holde dem unna. Nistematen ligger i sekken, drikkeflaskene er fulle og forventningene store.
Guiden leder an oppover fjellet. Først gjennom bjørkeskog og så over noen bekker. Vi ankommer et mer åpent landskap hvor mosedotter og gresstuster hersker. I det fjerne skimtes snø på fjelltoppene og i dalsøkkene.
Ikke rart at moskusene trives her på Dovrefjell. Den er værhard, og de lange hårene i pelsen beskytter godt mot vær og vind.
Etter noen timers vandring kommer til vi et vakkert sted med panoramautsikt over den norske fjellheimen.
Guiden har tatt frem kikkerten og speider i åskammen med falkeblikk etter moskus.
Det vi opprinnelige trodde var steiner, viser seg å være moskuser i beite. Langt i det fjerne er de riktignok.
På Dovrefjell er det 203 moskuser, men de er ikke alltid lette å se. Vi er heldige med andre ord, men skulle gjerne hatt dem nærmere.
Vår kunnskapsrike guide er i gang med en leksjon om moskusens levemåte da jeg plutselig trekker ham i ermet. Jeg smiler bredt og peker på motsatt side av elven. Mens vi har beundret flokken på noen kilometers avstand, har en ensom hann kommet frem fra buskaset. Han spiser noen gresstusser og koser seg i solen.
Etter en times tid har moskusen fått nok av å være på utstilling og rusler videre. Han brøyter seg lett gjennom det tette buskaset og fortsetter sin vandring, helt bekymringsløs. Naturlig nok. Her i Dovrefjellets vakre natur, er det han som er kongen – og han vet det utmerket godt.
Slik kom de første moskusene til Dovrefjell
Moskusen stammer opprinnelig fra Alaska, arktiske Canada og Grønland.
I 1913 ble det funnet to hvirvler av en stor moskusokse ni meter under bakken i Innset, nord for Oppdal. Hvirvlene var ikke slitt, og kunne ikke komme langveisfra. De viste seg å stamme fra moskusfe som har levd i området for mer enn 30 000 år siden.
Den 7.oktober 1932 ble det satt ut ti moskusfe fra Grønland: Tre hanner og syv hunner. En okse og ei ku var født i 1930, og de åtte andre var fjorårskalver.
Høsten etter utsettingen trakk de nordover i fjellet og slo seg ned i de bratte fjellene der.
I april 1934 ble to okser og tre kyr tatt av et snøskred i Hesthågåhø. Det ble hentet flere dyr for utsetting, og i 1938 ble det satt ut en årskalv og en fjorårskalv.
I årene 1935-1941 ble det observert fire kalver – dyrene hadde formert seg. Eksperimentet med å sette ut moskus på Dovrefjellet var vellykket.
Da andre verdenskrig var over, var det ikke flere moskuser igjen.
Moskusene returnerer til Dovrefjell
I årene 1947-1953 ankom 24 kalver og tre fjorårskalver fra Grønland til Dovrefjell. 11 av disse ble satt ut med en gang mens de resterende 16 ble samlet i en innhengning på gården til John Angard på Dombås. De skulle bli satt ut senere.
Sykdom og uhell resulterte i at det dessverre kun var ti dyr igjen i august 1953. Noen av disse dyrene er opphav til den stammen moskus som lever på Dovrefjell i dag.
Mellom 1966 til 1973 ble det gjennomført studier av stammen. I denne perioden økte stammen fra 22 til 37 dyr. Siden stammen bestod av så få dyr, kunne forskerne gjenkjenne alle moskusene som var eldre enn to år.
I juli 1978 slo tragedien til på fjellet. Et kraftig lyn drepte en flokk på tolv dyr.
Moskusene telles hver vinter og ved siste telling i 2024 var bestanden på 203 individer.
Kilde: Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark
Vil moskusen overleve?
Siden dyrene på Dovrefjell kommer fra Grønland, var de tilpasset et miljø med få sykdommer og smitte. Moskusene er derfor lite motstandsdyktige mot sykdommer som kan smitte fra husdyr, villrein og annet hjortevilt.
De siste årene har det vært flere sykdomsutbrudd av munnskurv og lungebetennelse. Det er særlig de unge moskusene som blir rammet av sykdom. Enkelte år har dødeligheten blant kalver vært høy.
Moskusen er også tilpasset et kaldt klima og de tåler ikke mye varme. Vinteren med mer is og hardere snø gjør det vanskelig for dyrene å finne mat.
Andre moskuser blir påkjørt av toget og noen dyr vandrer ut fra Dovrefjellet. Dette resulterer i konflikt med mennesker, som medfører at moskusen blir felt.
Mennesket er også en trussel. Turister fra både Norge og utland kommer for å se disse fascinerende dyrene. Når det er mange folk i fjellet, kan moskusen bli stresset. Andre gir fullstendig blanke i reglene om å holde avstand og oppsøker moskusen. Det resulterer i at moskusen må bøte med livet.
Moskusvettreglene
Når du ser en moskus kan den virke både tam og uredd. La deg ikke lure. Moskusen har en uvanlig forsvarsstrategi. I motsetning til andre dyr som rømmer når de føler seg truet, flykter ikke moskusen fra farer. Den angriper.
Sett deg derfor inn i Moskusvettreglene før moskussafarien.
Hold god avstand
Sikkerhetsavstanden til moskusen er 200 meter. En fullvoksen moskusokse kan veie 450 kilo, og den kan løpe i 60 km/t. Det kan ikke du, så det er lurt å overholde sikkerhetsavstanden.
Hold oversikten
Når du nærmer deg moskus, bør du alltid telle flokken, slik at du har oversikt over alle dyrene. Da slipper du å bli overrasket av en fullvoksen moskusokse som du ikke la merke til.
Fortell hvor du går
Moskusen hater overraskelser, så det er ikke lurt å leke gjemsel med den. Vis tydelig hvor du er, og ikke prøv å snike deg innpå dyrene.
Vær oppmerksom
Følg med på tegnene moskusen gir. Så lenge dyrene er klar over at du er der, oppfører seg normalt og du overholder sikkerhetsavstanden, kan du ta deg god tid.
Det er ingen skam å snu
Hvis moskusen ser irritert ut (graver i bakken, kaster med hodet, blåser i nesa eller begynner å krangle med andre moskuser), er det på tide å takke for besøket. Trekk deg rolig tilbake den veien du kom fra.
Ta med deg nødvendig utstyr
For at du skal få en god opplevelse, bør du ha på deg solide sko, ta med deg varme klær og ha nok mat og drikke i sekken. Du bør også ta med deg kikkert, slik at du kan studere moskusen på nært hold selv om du holder trygg avstand.
Vær forberedt på uvær og kulde
Været på fjellet kan være lunefullt, selv midt på sommeren. Ta en titt på værmeldingen før du legger ut på tur, og vær forberedt på å snu.
Nyt opplevelsen
Ta deg god tid på fjellet. Kos deg, og la naturinntrykkene synke inn.
Kilde: Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark